Wat is Jin Sjin Jyutsu?

[Spreek uit als: Jin Sjin Joetsoe]

Jin Shin Jyutsu is een zelf-helende methode die gebaseerd is op de eeuwenoude spirituele wijsheid. De in Japans her-ontdekte LevensKunst (geneeswijze) gaat van het principe uit dat de energie vrij door het lichaam moet kunnen stromen. Hierdoor wordt het zelf genezend vermogen van mens en ieder levend wezen geactiveerd.

In het Japans hebben tekens (meestal) meerdere betekenissen.

Jin: de wetende mens, meedogende mens, Mijzelf, persoonlijk

Shin: de Schepper, Bron, Liefde

Jyutsu: Kunst

Jin Shin Jyutsu zou dan kunnen betekenen:
“De kunst van de Schepper/Bron voor de meededogende mens”
of
“De weg van de Bron persoonlijk voor Mijzelf”
of
“De Kunst van Liefde voor Mijzelf.

(google maakt er “menselijke innovatie” van)

Kunst

Het is een Kunst van gelukkig zijn, de Kunst van een lang gezond leven en Kunst van weldadigheid. Ieder mens heeft een zelfhelend vermogen om balans te brengen en te houden, op alle 3 de niveaus: ziel, geest en lichaam.

Het leven leven is simpel. Wij maken het gecompliceerd door onze pogingen om “proberen” te leven.

Door het leven te leven en de ervaringen die een ieder van ons tegenkomt op zijn pad, maar ook wat er in de generaties is meegegeven, ontstaan er beperkende overtuigingen en blokkades op vele manieren.

Ziek zijn of ongemakken ervaren, vertelt ons niets anders dan dat er een blokkade, een beperkende overtuiging, emotionele gedachte of trauma in de weg zit om vrij te kunnen stromen door het lichaam. Door de wortel van de ziekte of het ongemak te ont-dekken en te doorgronden en kun je het lichaam laten genezen en herstellen in zijn oorspronkelijke staat van zijn.

Is dit makkelijk??? Zeker niet! Sterker nog… je hebt wel moed nodig om schaduw-stukken van jezelf aan te durven kijken.

Handen en voeten

Bij Jin Shin Jyutsu zijn de handen en voeten de startkabels waardoor de kosmische levensenergie heen stroomt en gebruiken we geen persoonlijke energie.

In ons lichaam bevinden zich 26 Energiesloten aan de rechterkant en 26 energiesloten aan de linkerkant. De handen (of voeten) worden op een of meerdere van deze energiesloten geplaatst. Door een, of een combinatie, van de 26 sleutels te gebruiken kunnen spanningen, de oorzaken van onbalans, worden geopend om zo te zorgen voor het goed functioneren van het lichaam.

Hoe kun je dit praktisch vertalen?

Voor de beelddenkers kun je het als volgt zien. Door ons lichaam lopen vele rivieren. En door ons(ze) leven(s) heen komen er van allerlei uitdagingen op je pad. Op deze manier wordt er ergens in die rivier een dam opgebouwd. Door je handen (en/of voeten) op een van die
52 (2 x 26) energiesloten te leggen ga je als het ware die dam steen voor steen uit de rivier halen. Nu is het mooie dat als je daarmee aan de slag gaat het lichaam zichzelf kan herstellen en heb je niet perse een flinke uitdaging (lees: baan verliezen, scheiding, ongeluk of ziekte) van het leven nodig. Dus door alvast te beginnen met opruimen laat je de rivieren weer lekker stromen.

Onze gezondheid hangt af hoe vrij de levensenergie (lees: de rivieren) in onze ziel, geest en lichaam kunnen stromen. Deze energie beweegt zich door het lichaam langs zichtbare (orgaanstromen/meridianen) en onzichtbare “stromen”.

Er zijn vele rivieren / stromen die door het lichaam heen gaan. o.a. de 3 basis-stromen, 52 energieslot-stromen, 13 orgaanstromen en 144.000 speciaal stromen.

Projecten

In de Jin Shin Jyutsu praten wij niet over problemen maar over projecten. Dit omdat projecten positief is en je er iets aan en mee kunt doen. Dit geeft een opening voor oplossingen.
De Kunst van de Jin Shin Jyutsu is om dusdanig de verbindingen te vinden voor jou, zodat het het geblokkeerde deel (lees: de dammen in de rivier) weer in beweging komt (door steen voor steen weg te halen) en weer kan gaan stromen en wij dan een stukje gezonder, gelukkiger en blijer door het leven kunnen gaan.

Ga je mee verdwalen? Ik weet de weg